Regelmatig krijgen wij van onze klanten de vraag of wij kledingadvies hebben voor hun zakelijke fotoshoot (vaak portretten, maar ook relevant voor sfeerbeelden, teamfoto’s etc.). In dit bericht gaan we dieper in op de vraag over wat wij zouden aanbevelen als het gaat om kleding voor je zakelijke fotoshoot.

1: Formeel vs. informeel en de verwachtingen

Is het in jouw sector gebruikelijk dat je een colbert draagt? Of juist niet? Let hier goed op. Uiteraard is iets er tussenin ook mogelijk. Een blouse dragen is al lang niet meer perse formeel. Zeker niet als je deze combineert met sneakers, een spijkerbroek en bepaalde andere – minder formele – accessoires. Ook kun je onder een colbert bijvoorbeeld een t-shirt dragen. Een ander dilemma is vaak: wel of geen stropdas dragen. Ook hier weer: doe wat goed voelt.

Let ook goed op de verwachtingen van mensen. Een horloge kan mooi zijn, maar een Rolex zegt meer dan alleen “ik heb een horloge”. Hetzelfde geldt voor zichtbare tatoeages. Tegenwoordig zijn deze wel behoorlijk geaccepteerd in de meeste sectoren, maar zeker nog niet overal. En dan heb je nog andere sieraden, zoals oorbellen, piercings, kettingen etc. Ons advies is: zo min mogelijk. Houdt het simepel. We wijken nu wel een beetje af van het hoofdthema “kledingadvies” maar wilden dit toch nog even aanstippen.

Personeelsfoto's website

2: Vermijd motieven en patronen

Drukke motieven en patronen (zoals een fijn streepjesshirt of een blouse met veel kleine stippels) zijn niet alleen “druk” maar zorgen ook voor een heel onplezierig effect: het zogenaamde moiré effect. Bij dit effect is het zo dat lijnen en stippels vreemde vormen aannemen (met name als afbeeldingen worden verkleind in bijv. previews). Hier onder zie je een druk motief en het moiré effect dat hierbij optreedt.

kledingadvies zakelijke fotografie

3: Zorg voor extra kleding

Het kan geen kwaad om extra kleding te hebben. Wie weet gaat net voor de shoot een kop koffie over je shirt. Daarbij wil je misschien zorgen voor afwisseling. Voor de fotograaf is het ook prettig als de mensen die op de foto gaat extra kleding bij zich hebben. Afhankelijk van de locatie kan het zij dat er een kledingwissel nodig is. Stel dat je een blauw shirt aan hebt, maar de muur van de vergaderruimte is ook blauw, dan is een andere kleur wellicht handig. Als de fotoshoot plaatsvindt in onze studio: wij hebben een kleedhok voor je!

4: Kleuradvies (liever geen wit)

Wij raden wit altijd af omdat het menselijk brein er op is ingericht dat het automatisch naar het meest lichte gedeelte van de foto gaat. Als je dan een portret hebt en het shirt is veel lichter dan het gezicht, gaat de aandacht dus eerst daar naar toe. Daarbij is het voor de fotograaf ook moeilijk om een wit shirt niet per ongeluk over te belichten en is de achtergrond van veel portretten vaak ook wit of licht grijs waardoor de persoon kan wegvallen in de achtergrond. Niet ideaal dus. Een goed alternatief voor wit is licht blauw, licht roze of licht grijs. Als je dan toch wit wilt dragen: doe het dan onder een colbert of vest, zodat het niet te veel aandacht wegneemt.

tips zakelijke fotoshoot kleding

Verder is het vast wel al bekend dat zwart goed “afkleed”. Doordat zwart (maar ook donkergrijs en donkerblauw) zo donker is zie je geen of weinig schaduwen. Zwart op zwart blijft immers zwart, waardoor de vorm er uit gaat van bijvoorbeeld je buik of borst. Als je slanker of platter wilt lijken is zwart dus een veilige keuze. Als je dat doet, let er dan wel op dat je niet volledig in het zwart gaat. Een zwart shirt op een lichte spijkerbroek is bijvoorbeeld een goede keuze. Zorg voor wat contrast.

5: Ga voor simpel en tijdloos

Hoe simpeler de kleding, hoe meer aandacht er gaat naar het gezicht van de persoon. Doorgaans wil je bij portretten en foto’s in het algemeen niet dat de kleding te veel om aandacht concurreert met het gezicht. Houd het dus rustig, met rustige, matte kleuren en vermijd nogmaals patronen en motieven, zoals fijne strepen. Verder is “tijdloos” handig: trends komen en gaan en meningen hierover kunnen verschillen. Maar een zwarte blouse? Dat is eigenlijk gewoon tijdloos en altijd een goede optie (vooral bij mensen met donker haar en donkere ogen, bij blonde mensen met lichte ogen kun je vaak beter gaan voor blauw of rood).

zakelijke fotografie eindhoven

6: Bedrijfskleding en specifieke voorschriften

Deze vraag blijft regelmatig terugkomen: moeten we bedrijfskleding dragen tijdens de fotoshoot? Het hoeft zeker niet, maar het mag uiteraard wel. De meeste bedrijven doen dit niet, maar in bepaalde sectoren is het wel weer heel gebruikelijk. Als (een deel) van jullie personeel doorgaans bedrijfskleding draagt met daarop bijvoorbeeld jullie logo, dan is het handig om dit ook in jullie beelden terug te laten komen. Blijf dicht bij jezelf dus. Bedrijfskleding kan ook voordelen hebben. Zo kom je al snel professioneel en dus meer betrouwbaar over. Ook kan het zijn dat bedrijfskleding een functie heeft, zoals onopvallendheid omwille van klantvriendelijkheid of juist opvallend omwille van veiligheid (zoals gele of oranje reflecterende jassen).

Over veiligheid gesproken: in bepaalde sectoren gelden bepaalde gedragscodes (waaronder kledingvoorschriften) waar men aan moet voldoen. Dit is dus een verplichting. Zo dien je in veel gevallen op een bouwplaats een helm te dragen en bepaalde schoenen. Gehoorbescherming is ook niet ongebruikelijk. In andere sectoren hebben wij weer mondkapjes (in de operatiekamer) moeten dragen of zelfs complete anti-statische pakken (cleanroom). Het is belangrijk dat het personeel dat wordt gefotografeerd hier aan voldoet anders kunnen beelden achteraf worden afgekeurd voor publicatie om boetes en imagoschade te voorkomen.

7: Advies voor brildragers

Als je normaal gesproken een bril draagt, is dat een groot onderdeel van je identiteit en herkenbaarheid. Wij adviseren daarom om je bril op de foto ook te dragen. Wellicht is het verstandig om meerdere brillen meet te nemen om eventueel opties te hebben. Een professioneel fotograaf dient te weten hoe hier mee om te te gaan: voor ons dus geen enkel probleem.

advies kleding bril fotoshoot

Tot slot

Tot slot willen we nog even benadrukken dat goed en fout in de praktijk zelden zwart-wit is. Ja, in principe raden wij wit af, maar het is zeker niet onmogelijk en soms zelfs juist erg mooi. Twijfel je over wat goed of fout zou zijn voor jouw fotoshoot? Neem dan gerust contact met ons op!

Verder wilden wij nog even kort een aantal veelvoorkomende aandachtspunten benoemen:

  • Schoudervulling is lang niet altijd ideaal doordat het met veel houdingen onnatuurlijk uit kan zien.
  • Een opvallende kraag (andere kleur dan de rest, patronen of simpelweg groot) is vaak erg afleidend.
  • Een laag decolleté kan er vaak erg bloot uit zien bij close-up foto’s (wat portretten doorgaans zijn).
  • Mondmaskers omwille van COVID-19: sterk afhankelijk van de situatie, maar vaak wel verstandig.

Handige links

Meer leren over kledingadvies voor zakelijke fotoshoots? Overweeg ook om door te lezen via de volgende links:

Zie ook onze zakelijke portretten dienstenpagina en onze LinkedIn profielfoto pakketten voor meer informatie over portretfotografie, tips en veelgestelde vragen. Verder schreven we al eerder een blogpost over concrete LinkedIn profielfoto tips waar je wellicht ook in bent geïnteresseerd.