Wil jij ook een goede en professionele profielfoto voor LinkedIn? Op deze pagina hebben wij 8 bruikbare tips en eisen voor je samengesteld waaraan een goede LinkedIn profielfoto aan moet voldoen. Heb je meer vragen over het laten maken van een professionele LinkedIn foto? Lees dan meer over onze dienstverlening via deze link.
1: Je mág recht in de camera kijken, maar het hoeft zeker niet
Vaak lees je over hoe je perse recht in de camera moet kijken om een sterke LinkedIn profielfoto. En terwijl deze aanpak kan werken, is het zeker niet de enige aanpak. Wegkijken kan eigenlijk net zo goed werken en is weer net wat unieker. Wat ons betreft in hoofdregel nummer één: je profielfoto moet professionaliteit uitstralen. Een vraag begrip die voor iedereen een andere betekenis en invulling heeft. En dat mag ook.
2: Lachen wordt aanbevolen (maar hoeft ook niet altijd)
Onderzoek wijst uit dat mensen meer sympathiek worden bevonden zijn als lachen op de foto. In de regel wil je dit wel. Maar wat nou als je dat liever niet doet? En wat zegt dat over jou? Een foto waar je niet op lacht kan ook juist veel kracht uitstralen. Dat kan doorschieten naar arrogant en onbereikbaar, maar ook dat hoeft weer niet zo zwart-wit te zijn. Zie ook onderstaand voorbeeld en zie deze link over onze dienst “LinkedIn Profielfoto” voor meer voorbeelden.
3: Gebruik een herkenbare en recente foto
Je hebt het vast ook al eens meegemaakt: je dacht iemand wel te herkennen aan zijn of haar profielfoto, maar in het echt herken je de persoon achter al die e-mails helemaal niet. Dat is niet wat je wilt hebben. Gebruik daarom alleen herkenbare foto’s die voldoen aan de volgende eisen:
- Gebruik een foto die maximaal 3 jaar oud is (soms is dat zelfs oud)
- Als je normaal een bril draagt laat je dat ook op de foto zien
- Je haarkleur dient hetzelfde of zeer vergelijkbaar te zijn
- Je kapsel dient hetzelfde of zeer vergelijkbaar te zijn
- Je foto moet niet te “uitgezoomed” zijn
- Je foto moet niet te nabewerkt zijn
4: Kies voor een rustige achtergrond
Een goede profielfoto voor LinkedIn dient niet te ingewikkeld te zijn. De aandacht van de kijker moet gaan naar de persoon op de foto, en niet de omgeving (als je meer omgeving en context wilt toevoegen, dan kun je dat het beste doen via je LinkedIn omslagfoto). Kies daarom voor een rustige achtergrond zoals je hebt kunnen zien in de voorbeelden van hierboven.
5: Kies voor rustige kleding
Het is ook aan te bevelen om voor rustige en opvallende kleding te gaan. Doorgaans wil je niet dat je kleding om aandacht concurreert met je gezicht. Maar ook hier is het weer niet altijd even zwart-wit. De tips ik wij hier altijd bij geven zijn:
- Geen opvallende kleuren (meestal werkt donkere kleding goed)
- Geen patronen en of strepen (voorkom het moiré effect)
- Geen ingewikkelde kragen en sieraden
Bij ons is het gebruikelijk dat je 2-3 kleding sets meeneemt en tussendoor in onze kleedkamer kunt omkleden. Wel zo handig voor de afwisseling. Lees hier meer over kledingadvies over zakelijke fotografie.
6: Denk aan de de sector waarin jij actief bent
Sommige sectoren zijn erg formeel, anderen zijn weer erg informeel. Doorgaans wil je “meegaan” met wat de er in jouw sector gebruikelijk is. Aan de andere kant kun je ook hier weer anders in staan, waardoor je unieker bent en een statement maakt. Aan jou de keus, maar ons advies is wel op zijn minst rekening te houden met wat gebruikelijk is. Denk hierbij aan:
- Wel of geen pak dragen
- Wel of geen stropdas dragen
- Wel of geen bedrijfskleding dragen
- Wel of geen accessoires/sieraden dragen
Daarbij kun je ook “te professioneel” overkomen (overdressed) of “te slordig” (underdressed). De verwachtingen van de CEO van een multinational zijn anders dan die van een stukadoor. Het is handig om een balans te vinden tussen wie jij bent, hoe je wilt worden gezien en hoe mensen verwachten dat je er uit zou moeten/kunnen zien.
7: Selfies zijn absoluut niet professioneel
Met enig regelmaat zie je op LinkedIn selfies als profielfoto. Een selfie staat eigenlijk symbool voor niet professioneel. Tenzij je misschien een vlogger of influencer bent, dan zou je er eventueel een soort van mee weg kunnen komen. Maar ook dan niet eigenlijk.
Wist je bijvoorbeeld dat omdat selefies doorgaans met een groothoekcamera van dichtbij zijn gemaakt en daarom zorgen voor veel vervorming in het gezicht? Zo lijkt bijvoorbeeld je neus aanzienlijk groter dan deze in werkelijkheid is. Niet doen dus.
8: Gebruik goed licht voor je portret
In de fotografie is licht álles. En dat geldt zeker ook in de portretfotografie. Een goed portret dient goed uitgelicht te zijn. Het is mogelijk om de foto in daglicht te maken, al heeft dat ook veel nadelen. In een studio kun je met kunstlicht doorgaans professionelere en consistentere foto’s maken. Er bestaan tientallen verschillende lichtopstellingen die je kunt gebruiken voor LinkedIn. Welke lichtopstelling het meest geschikt is hangt doorgaans af van:
- De mogelijkheden die de studio aanbiedt (wij hebben alles in huis)
- Wat het gezicht ten goede komt (mannen meer schaduwen dan vrouwen)
- Meer schaduwen (dynamisch licht) zorgt voor een meer sterk en dramatisch effect
- Minder schaduwen (vlak licht) zorgt voor meer egalisering en vriendelijkheid
Tot slot
Zoals je hier hebt kunnen lezen en zien zijn er een aantal tips te geven over het maken van een goede LinkedIn profielfoto. In de praktijk is het echter dus lang niet altijd zo zwart-wit, goed-fout. Heb je interesse om een professionele LinkedIn foto door ons te laten maken? Bekijk dan onze pagina over LinkedIn fotografie. Heb je interesse in zakelijke portretfotografie in zijn algemeenheid? Bekijk dan onze pagina over zakelijke portretfotografie. Voor algemene vragen kun je altijd contact met ons opnemen!
Ektor Tsolodimos
Ektor Tsolodimos is oprichter en eigenaar van Epsilon Studios. Je kunt zijn werk ook volgen via Instagram en LinkedIn.