Wat zijn cinemagraph’s, hoe kun je deze inzetten en hoe maak je deze zelf? In deze blogpost lees je meer over cinemagraph’s, geef ik je een aantal concrete tips en leer je welke software je hier bij kan helpen.
Wat is een Cinemagraph?
Een cinemagraph is een foto met een subtiel bewegingselement dat steeds wordt herhaald (een oneindige loop dus). Het is dus eigenlijk oorspronkelijk een video dat je op een bepaalde manier edit (middels masking) zodat het een bewegende foto wordt. Hier onder volgt een simpel voorbeeld die wij bewust in lage kwaliteit hebben gepubliceerd.
Wat heb je nodig om cinemagraph’s te maken?
Cinemagraph’s zijn niet heel ingewikkeld om te maken. Toch heb je wel een aantal zaken nodig:
- Een camera dat video kan schieten (smartphone kan ook)
- Een statief (tripod) of een andere manier om je camera 100% stabiel te houden
- Een computer met geschikte software (zoals Adobe Photoshop, Premiere {ro of After Effects)
- Alternatief: apps voor je mobiele telefoon of tablet die min of meer het zelfde doen, maar dan makkelijker
- Optioneel: extra (continue) licht om je onderwerp extra uit te lichten
Een aantal tips om betere cinemagraph’s te maken
- Let er op dat je, naast een bewegend element, ook vooral een aantal statische elementen hebt om de beweging die er wél is extra te benadrukken. Als er een trein voorbij komt rijden is het dus de bedoeling dat de passagier(s) (vrijwel) stil staan. Contrast dus tussen stilstaande objecten en bewegende objecten is belangrijk
- Houd rekening met het loop-effect van ongeveer een seconde. Onderwerpen die dan goed werken zijn bijvoorbeeld: watervallen, regendruppels en bubbels, voertuigen die voorbij komen, iets dat wappert in de wind (zoals een parasol, kledingstukken of haar) en rook.
- Ga op internet opzoek naar andere cinemagraph’s. Zodoende kun je inspiratie op doen over wat wel en niet goed werkt. Vervolgens is het zaak om je eigenlijk, unieke, cinemagraph te maken. De denkwijze die je hier voor nodig hebt zit precies tussen die van een fotograaf en een videograaf.
Post-productie van je cinemagraph (Photoshop)
Een erg belangrijk element is de post-productie. Cinemagraph’s maak je namelijk niet zomaar. Via de volgende tutorial kun je zien hoe je een cinemagraph kunt maken in Photoshop. Een andere veelgebruikte software van Adobe om cinemagraphs te maken is Premiere Pro.
Post-productie via een app (makkelijker)
Er bestaan ook handige apps voor zowel Android als iOS die je hier bij kunnen helpen. Hier onder volgen een paar populaire apps:
- Cinemagr.am (iOS – Gratis)
- Flixel (iOS – Gratis en betaald)
- Fotodanz (Android – Gratis)
Ektor Tsolodimos
Ektor Tsolodimos is oprichter en eigenaar van Epsilon Studios. Je kunt zijn werk ook volgen via Instagram en LinkedIn.