Samenvatting

  1. Match de formaliteit
  2. Vermijd drukke patronen
  3. Neem extra kleding mee
  4. Draag geen witte kleding
  5. Ga voor simpel en tijdloos
  6. Denk aan de voorschriften
  7. Blijf je bril gewoon dragen
  8. Liever geen korte mouwen
  9. Plan je kapper strategisch in

1: Formeel vs. informeel

Is het in jouw sector gebruikelijk dat je een colbert draagt, of juist niet? Let hier goed op. Uiteraard is iets er tussenin ook mogelijk. Een blouse dragen is al lang niet meer perse formeel. Je kunt deze bijvoorbeeld combineren met sneakers en een spijkerbroek. Ook kun je onder een colbert bijvoorbeeld een t-shirt dragen. Een ander dilemma is vaak: wel of geen stropdas dragen. Als je twijfelt is ook mogelijk om een beeld met- en zonder te maken.

Let ook goed op de verwachtingen van mensen. Een horloge kan mooi zijn, maar een Rolex zegt meer dan alleen “ik heb een horloge”. Hetzelfde geldt voor zichtbare tatoeages. Tegenwoordig worden deze steeds meer geaccepteerd in de meeste sectoren, maar dat is zeker nog niet overal het geval. En dan heb je nog sieraden. Houdt het simpel, less is more.

2: Vermijd drukke patronen

Drukke motieven en patronen (zoals een fijn streepjesshirt of een blouse met veel kleine stippels) zijn niet alleen druk en onrustig maar zorgen ook voor een heel onplezierig effect: het zogenaamde moiré effect. Bij dit effect is het zo dat lijnen en stippels vreemde vormen aannemen (met name als afbeeldingen worden verkleind in bijv. previews). Hier onder zie je een druk motief en het moiré effect dat hierbij optreedt.

kledingadvies zakelijke fotografie
Personeelsfoto's website

3: Zorg voor extra kleding

Het kan geen kwaad om extra kleding te hebben. Wie weet gaat net voor de shoot een kop koffie over je shirt. Daarbij wil je misschien zorgen voor afwisseling. Voor de fotograaf is het ook prettig als de mensen die op de foto gaat extra kleding bij zich hebben. Afhankelijk van de locatie kan het zijn dat er een kledingwissel nodig is. Stel dat je een blauw shirt aan hebt, maar de muur van de vergaderruimte is ook blauw, dan is een andere kleur wellicht handig.

4: Kleuradvies (liever geen wit)

Wij raden wit meestal af omdat het menselijk brein er op is ingericht dat het automatisch naar het meest lichte gedeelte van de foto gaat. Als je dan een portret hebt en het shirt is veel lichter dan het gezicht, gaat de aandacht dus eerst daar naar toe. Daarbij is het gebruikelijk om een witte- of lichtgrijze achtergrond te hanteren. Je kunt hierbij een soort “zwevend hoofd” effect krijgen, als alles wit is behalve het gezicht. Licht blauw, licht roze of licht grijs zijn goede alternatieven voor wit.

Wanneer je wel wit kan dragen: onder een trui of colbert. Zodoende wordt het witte “geframed” door het – doorgaans – veel donkerdere kledingstuk er boven. Het witte is dan niet meer zo dominant en afleidend.

Extra tip: zwart kleedt goed af

Doordat zwart (maar ook donkergrijs en donkerblauw) zo donker is zie je weinig tot geen schaduwen. Zwart op zwart blijft immers zwart, waardoor de vorm er uit gaat van bijvoorbeeld je buik. Als je slanker of platter wilt lijken is zwart dus een veilige keuze.

5: Ga voor simpel en tijdloos

Hoe simpeler de kleding, hoe meer aandacht er gaat naar het gezicht van de persoon. Doorgaans wil je bij portretten en foto’s in het algemeen niet dat de kleding te veel om aandacht concurreert met het gezicht. Houd het dus rustig. Verder is tijdloos altijd goed: trends komen en gaan en meningen hierover kunnen verschillen. Maar een simpele zwarte blouse? Dat is tijdloos en altijd een veilige keuze.

zakelijke fotografie eindhoven

6: Bedrijfskleding en specifieke voorschriften

Doe wat gebruikelijk is zodat het de beelden op je website en social media overeenkomen met de werkelijkheid en voor herkenbaarheid zorgen. Supermarktpersoneel draagt dus bedrijfskleding volledig in huisstijl, maar de filiaalmanager loopt waarschijnlijk rond in pak.

In bepaalde sectoren gelden specifieke gedragscodes (waaronder kledingvoorschriften) waar men aan moet voldoen. Dit is dus een verplichting. Zo dien je in veel gevallen op een bouwplaats een helm te dragen en bepaalde schoenen. Gehoorbescherming is ook niet ongebruikelijk. In andere sectoren hebben wij weer mondkapjes (in de operatiekamer) moeten dragen of zelfs complete anti-statische pakken (cleanroom). Het is belangrijk dat het personeel dat wordt gefotografeerd hier aan voldoet anders kunnen beelden achteraf worden afgekeurd voor publicatie om boetes en imagoschade te voorkomen.

7: Advies voor brildragers

Als je normaal gesproken een bril draagt, is dat een groot onderdeel van je identiteit en herkenbaarheid. Wij adviseren daarom om je bril op de foto ook te dragen. Wellicht is het verstandig om meerdere brillen meet te nemen om opties te hebben. Wij weten altijd raad met reflecties!

advies kleding bril fotoshoot

8: Liever geen korte mouwen

Korte mouwen – zoals een shirt of blouse – kent een aantal nadelen. Allereerst laat het wat bloot zien. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het kan wel afleiden van waar het om draait: het gezicht. Vaak zijn de (met name) bovenarmen ook een heel stuk lichter dan de rest van de huid. Ook kan het bij het uitsnijden (meestal zo rond de borst) nét een gekker resultaat geven wanneer er maar een paar cm arm te zien is. Liever lopen de lijnen van de kleding door, zoals bij lange mouwen. Dit geeft een rustiger beeld.

9: Plan je kappersbezoek strategisch in

Waarschijnlijk ga je regelmatig naar de kapper. Sommige mensen doen dit eens per maand en anderen een paar keer per jaar. Hoe jij dat normaal ook doet: je ziet er het best en meest verzorgd uit als je recentelijk nog bij de kapper bent geweest. Probeer dit dus strategisch in te plannen, want je portret gaat waarschijnlijk jaren mee!

linkedin profielfoto laten maken

Tot slot

Tot slot willen we nog even benadrukken dat goed en fout in de praktijk zelden zwart-wit is. Ja, in principe raden wij wit af, maar het is zeker niet onmogelijk en soms zelfs juist erg mooi. Twijfel je over wat goed of fout zou zijn voor jouw fotoshoot? Neem dan gerust contact met ons op!

Verder wilden wij nog even kort een aantal veelvoorkomende aandachtspunten benoemen:

  • Schoudervulling is lang niet altijd ideaal doordat het met veel houdingen onnatuurlijk uit kan zien
  • Een opvallende kraag (andere kleur dan de rest, patronen of simpelweg groot) kan afleidend zijn
  • Een laag decolleté kan er vaak erg bloot uit zien bij close-up foto’s (wat portretten doorgaans zijn)

Handige links

Meer leren over kledingadvies voor zakelijke fotoshoots? Overweeg ook om door te lezen via de volgende links:

Zie ook onze zakelijke portretten dienstenpagina en onze LinkedIn profielfoto pakketten voor meer informatie over portretfotografie, tips en veelgestelde vragen. Verder schreven we al eerder een blogpost over concrete LinkedIn profielfoto tips waar je wellicht ook in bent geïnteresseerd.