Portretfotografie tips

Regelmatig krijgen wij de vraag van onze klanten: hebben jullie tips om ons voor te bereiden op jullie komst voor onze portretsessie? Met zo veel ervaring in portretfotografie kunnen wij jullie hier uiteraard bij helpen: aan de hand van deze 5 essentiële portretfotografie tips!

Tip 1

Kledingadvies

Dat is niet zo moeilijk: laat de mensen zelf beslissen wat ze aantrekken. Uiteindelijk moet een goed portret een realistische reflectie zijn van wie iemand echt is. Casual of meer formeel, alles is goed. Het is wel aan te bevelen om te kiezen voor wat “logisch” is in je sector. Bedrijfskleding is natuurlijk ook prima!

Tip: we hebben een een compleet kledingadvies voor zakelijke fotografie geschreven met meer concrete tips!

Tip 2

Ruimte voor de sessie

Dit hangt af van het soort portret dat je wilt. Grofweg zijn er bij jullie op locatie 2 opties: onze mobiele studio (wit/grijze achtergrond) of een “omgevingsportret” (ergens in het gebouw of daar buiten). Meestal maken we foto’s m.b.v. onze mobiele studio. Een ruimte van 3 bij 3 meter is al voldoende, maar iets groter is nog beter!

Tip: het is slim om de ruimte intern te reserveren zodat er geen verwarring kan ontstaan over of de ruimte beschikbaar is of niet.

Tip 3

Maak een planning

Onze mobiele studio is in 15 minuten opgebouwd. Doorgaans hebben wij genoeg aan 5 minuten per persoon om ze goed op de foto te krijgen. Dit kan omdat wij hier zéér ervaren in zijn. Zodoende kunnen we makkelijk 12 personen per uur fotograferen (vaak zelfs meer). Het afbouwen van de studio kost wederom zo’n 15 minuten.

Tip: zorg dat iemand (van bijv. personeelszaken) de planning bijhoudt en de mensen ophaalt om efficiënt te kunnen werken.

Tip 4

Visagie is een optie

Visagie is zeker geen must, maar tegelijk kan het wel echt iets toevoegen. Allereerst is het een hele ervaring: het personeel wordt in de watten gelegd. Dit zorgt er voor dat ze meer ontspannen zijn en meer zelfvertrouwen hebben. Onze vaste partner hierin doet er 5 tot 15 minuten per persoon over. Geef het wel op tijd aan als je hier interesse in hebt! Meer informatie via deze link.

Tip: vertel de mensen die op de foto gaan dat ze niet te veel make-up moeten gebruiken zodat de visagist nog opties heeft.

Tip 5

Maak een groepsfoto

Nu je toch al die mensen bij elkaar hebt is het misschien een goed moment om door ons ook een groepsfoto te laten maken. Geef dit wel wel van tevoren aan ons door zodat wij daar extra tijd (15 min. doorgaans) voor kunnen reserveren. Idealiter plannen wij dit in net na de portretsessies. Meer informatie via deze link.

Tip: ook hier is de logistiek en planning weer heel belangrijk. Iemand van jullie organisatie dient de mensen bij elkaar roepen (en tellen!).

Bonus tip

Laat het gebeuren!

Wij begrijpen goed als je het allemaal spannend vindt. Zeker als het je eerste keer is. Maar maak je vooral geen zorgen en laat het gewoon gebeuren. Wij hebben zéér veel ervaring in portretfotografie en zijn juist gewend om met niet-modellen te werken. Het komt zeker goed, dus laat het gewoon gebeuren!

Tip: neem een kijkje op onze algemene bedrijfsfotografie pagina voor meer voorbeelden en onze klantreferenties pagina om te zien welke klanten je al voor gingen!

Heb je nog steeds vragen?

040-2024741