“Waarom een professioneel fotograaf inhuren?” – een veelgestelde vraag op het internet. Wat is de reden waarom deze vraag zo leeft en waarom zou je eigenlijk een professioneel fotograaf inhuren? In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom je een professioneel fotograaf zou moeten inhuren.

 

1: Consistente beelden

Belangrijkste reden is dat fotografie een echt vak is. Ja, iedereen kan “een” foto maken. Maar een goede foto is iets een heel anders. Één van de dingen die en goede – professionele – fotograaf onderscheidt van amateur fotograaf is consistentie. Een professioneel fotograaf kan “op commando” en “altijd” goede foto’s maken. En niet een paar, maar altijd een complete set of serie aan professionele en consistente beelden die aansluiten bij de behoefte van de klant. Ook als het licht slecht is. Ook als het regent. Ook als iets heel dichtbij of heel ver weg is.

productfotografie-tarieven-prijzen

2: Professionele uitrusting

Een professioneel fotograaf heeft ook een professionele uitrusting. Zodoende heeft hij niet alleen de kennis en ervaring om onder alle omstandigheden goede foto’s te maken, maar ook de juiste apparatuur. Denk aan professionele flitsers, lenzen en meerdere camera’s (two is one and one is none). Als wij van Epsilon Studios naar een opdracht gaan is het zeker niet uitzonderlijk om € 15.000-25.000 aan apparatuur meegaat. En dat verschil zie je meteen.

3: Professionele post-productie

Vaak een ondergeschoven kindje: de post-productie (of nabewerking) van foto’s. Een professioneel fotograaf zal altijd schieten in het RAW-format en de foto’s zodoende moeten nabewerken alvorens deze kunnen worden opgeleverd. Deze stap wordt vaak onderschat en vereist veel technische kennis en ervaring. Voor professionele fotografie is nabewerking dan ook geen optie maar een vereiste.

Eindhoven centrum media markt Eindhoven centrum media markt

4: Goede content rendeert

Allemaal leuk en aardig al die teksten, maar juiste met professionele beelden – waaronder goede product- & bedrijfsfoto’s – kun je het verschil maken. De afnemers zijn gewend om in beelden te denken en te communiceren. Ondernemingen die succesvol zijn gaan dan ook mee met deze trend. Als iets zo cruciaal is voor het succes van je business, waarom zou je hier dan op willen bezuinigen?

Een bekend gezegd luidt: een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Dat geldt ook voor een goede – professionele – fotograaf. Voor veel bedrijven in de dienstensector is één opdracht al snel duizenden euro’s waard. Dan is je professionele fotograaf snel terugverdient.

fotografie website kosten

5: Een professioneel fotograaf is een ondernemer

Een professioneel fotograaf is niet iemand die alleen mooie foto’s schiet. Een professioneel fotograaf is full-time ondernemer. Vaak zijn professionele fotografen dan ook duizendpoten. Zodoende begrijpen zij als geen ander hoe belangrijk het is dat je goed zaken doet met je klanten.

Denk aan het nakomen van afspraken en het managen van verwachtingen. Denk ook aan het meedenken met verschillende oplossingen door het inzettend van een professioneel netwerk of het voorstellen van alternatieve en/of creatieve oplossingen. Stilstand is achteruitgang, dat snapt de fotograaf anno 2020.

Tot slot

Aan de hand van deze 5 punten over waarom je een professioneel fotograaf zou moeten inhuren t.o.v. het zelf te doen of door een amateur fotograaf te laten doen. Belangrijk is om er bij te vermelden dat niet iedere fotografie opdracht door een professional gedaan hoeft te worden. Tegelijk merken we vaak op dat dit toch wordt onderschat. Het is aan jou om de juiste kosten-baten afweging te maken. Als je interesse hebt om met ons samen te werken adviseren wij je om onze bedrijfsfotografie, productfotografie en portretfotografie dienstenpagina’s eens te bekijken waar je nog meer informatie kunt vinden over onze dienstverlening.