Hoe maak je een moodboard (of collage) voor fotografie? In deze blogpost nemen we je mee naar de verschillende mogelijkheden die je hebt om een moodboard te maken. De opties zijn gratis en online verkrijgbaar.

Wat is een moodboard?

Een moodboard (in het Nederlands ook vaak “collage”) is een verzameling van beelden die samen een bepaalde stijl visualiseren. Zo kunnen vaak abstracte ideeën of concepten concreter worden gemaakt en door verschillende mensen meer eenduidig worden geinterpreteerd, om bijv. miscommunicatie te voorkomen. Moodboard’s worden tegenwoordig bijna alleen nog maar online gemaakt. Dit heeft uiteraard veel voordelen t.o.v. van de ouderwetse magazine knipsels: ze kunnen gemakkelijk worden gedeeld en op verschillende apparaten laten zien.

Voorbeeld van een moodboard

Er bestaat geen officieel of vast format voor een moodboard. Praktisch iedereen doet het net even anders. Uiteindelijk komt het neer op een verzameling aan beelden die bij elkaar horen en ergens voor staan. Zie hier onder een voorbeeld van een moodboard gemaakt uit beelden uit het archief van Epsilon Studios.

moodboard fotografie

Moodboard maken m.b.v. online tools

Er bestaat verschillende online tools (veelal gratis) om een moodboard te maken. Hier onder hebben we er een paar opgenomen:

Tips voor een goed moodboard

Zoals gezegd bestaat er niet één vast format voor het maken van een moodboard. Toch zijn de volgende aspecten belangrijk:

  • Zorg ervoor dat er daadwerkelijk een rode draad te ontdekken is. Een moodboard is niet “een paar foto’s bij elkaar gezet”.
  • Daarbij dien je te benoemen waar de focus ligt bij de beelden. Denk aan: “Als compositie heb ik het volgende in gedachte.”.
  • Andere aspecten waar je de nadruk op kunt leggen zijn kleuren, vormen en technieken (zoals het gebruik van analoog film).

Actiepunten en checklist

Het is ook aan te raden om een checklist op te stellen met actiepunten voor de fotoshoot. Stel het valt je op dat de kleur rood steeds terug komt in je moodboard, dan zouden de volgende actiepunten logisch zijn:

  • Actiepunt 1: rood shirt kopen voor het model
  • Actiepunt 2: HEX-waarden huisstijl opzoeken
  • Actiepunt 3: rode gels voor lichten inpakken