Regelmatig worden wij door onze klanten gevraagd om rekening te houden met hun huisstijl. Maar wat is een huisstijl eigenlijk precies en hoe kun je als fotograaf daar rekening mee houden? In deze blogpost beantwoorden wij deze vragen middels 5 tips  voor huisstijl fotografie (corporate identity).

Wat is een huisstijl?

Een huisstijl is de visuele identiteit van een organisatie (vaak ook gerefereerd als corporate identity). Hieronder vallen verschillende zaken zoals naam, logo, kleur, vormen typografie en uiteraard ook fotografie. De bewaking van de huisstijl word doorgaans gedaan door het team marketing en communicatie binnen een organisatie. Zij zien er op toe dat de stijlregels worden nageleefd zodat de organisatie een consistente en herkenbare look heeft over verschillende platformen en mediadragers. Zo dient de magazine van de onderneming bijv. dezelfde lettertype te hebben als de powerpoint presentaties maar ook de website.

Hier onder zie je een screenshot uit het Huisstijl & communicatie handboek van onze klant VB&T. Je ziet hierbij dat er een aantal richtlijnen zijn waar wij ons aan moeten houden. Als je goed leest zie je dat ik ook expliciet word genoemd als “huisfotograaf’.

huisstijl-fotografie-corporate-identity

Zorg voor consistentie

Één van de belangrijkste aspecten en doelen van het hebben van een huisstijl of stijlgids is om consistentie aan te brengen in het beeld en het merk. Dat is bij het gebruik van logo’s bijvoorbeeld heel goed af te bakenen: gebruik alleen logo X die op locatie Y staat. Rest van de logo’s mogen niet meer (zoals oudere logo’s of hetzelfde logo in zwart-wit). Maar bij fotografie is de consistentie iets “vager” omdat foto’s een stuk meer organisch zijn dan een logo. Dus waar kun je dan op letten?

 

1: De juiste teint en kleur

Sommige klanten hebben graag een (subtiel) andere teint of kleur door hun foto’s dan de foto in werkelijk zou moeten hebben. Allereerst kun je denken aan de witbalans (geel/blauw of koel/warm). Het kan zijn dat je met elkaar afspreek dat alle foto’s íets warmer dienen te zijn dan wat “correct” zou zijn. Je zou ook kunnen afspreken om iedere foto in de schaduwen in ietwat blauwe teint mee te geven voor een meer mysterieuze en cinematische look.

2: De juiste hoeveelheid verzadiging

Dit lijkt misschien op de tip van hierboven over teint en kleur, maar dit is toch wezenlijk iets anders. Hierboven ging het namelijk over welke kleuren, nu gaat het over hoe verzadigd (saturatie) deze kleuren dienen te zijn. Bij 0 saturatie haal je alle kleur weg en bij 100 saturatie is de kleur op zijn meest “sterk”. Beiden zijn ietwat onrealistisch, maar kunnen uiteraard doelbewuste keuzes zijn. Je kunt er ook voor kiezen om álle kleuren weg te halen behalve één. Deze techniek noemen we ook wel “selective color”. Stel je logo en huisstijl bestaat uit blauw, dan kun je dus alles weghalen behalve de blauwe teinten.

3: De juiste hoeveelheid contrast 

Contrast is het verschil tussen zwart en wit. Een foto met veel contrast heeft veel “diep zwarte” en “fel witte” delen. Bij een foto met weinig contrast lijkt vrijwel alles juist een beetje grijzig en vlak te zijn. Beiden kunnen goede keuzes zijn afhankelijk van de gewenste uitstraling. Veel contrast staat vaak voor kracht en impact en weinig contrast straalt meer rust uit. Tegenwoordig kom je ook de zogeheten “faded look” tegen waarbij de schaduwen van de foto zijn opgehaald. Allemaal bewuste keuzes waar wij in kunnen adviseren en voorbeelden bij geven.

4: Scherpte-diepte

Nog een bewuste stijlkeuze is om te kiezen voor veel of weinig scherpte-diepte (out of focus gebieden). Simpel gezegd dus: wil je veel of weinig in focus hebben? Foto’s waarbij slechtes het (hoofd)onderwerp (groten)deels in focus is en de rest dus onscherp is zorgen doorgaans voor meer rust in de foto. Ook wordt het makkelijker om tekst bij de foto te plaatsen. In onze fotografie stijl kiezen wij doorgaans dus veel weinig in focus zodat de foto rustiger wordt en voor de potentiële klant meteen duidelijk is waar de foto over gaat. In bepaalde andere gevallen kunnen we ook er voor kiezen om juist alles scherp te krijgen, of iets er tussenin.

5: Compositie

Middels compositie kun je ook een bepaalde consistentie look creëren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om steeds voor scherm vullende beelden te gaan, of het onderwerp steeds aan een bepaalde kant van het beeld te plaatsen om de website nou eenmaal volgens een bepaald stramien werkt.

6: Gevoel

Dienen de beelden meer richting zwaar, heftig, donker & stoer of juist richting licht, fris en vrolijk? Welk gevoel moet de kijker krijgen bij het zien van de beelden? Wel lachen of niet? En zo ja: subtiel of juist voluit? Of moet het juist een mix zijn?

7: Formaliteit

Sommige bedrijven zijn meer formeel dan anderen. Hierin is absoluut geen goed of fout. Wel is het belangrijk om hier rekening bij te houden bij de shoots. Kleding, make-up en accessoires spelen hierbij een grote rol. Zie ook ons advies m.b.t. kleding voor een zakelijke fotoshoot.

 

Huisstijl fotografie voorbeeld

Onderstaande foto’s zijn van onze klant VB&T. Als het goed is zie je aan de hand van de bovenstaande punten een bepaalde consistentie in de beelden. En dat terwijl de foto’s gemaakt zijn over een periode van verschillende jaren waarbij sommige foto’s spontaan waren en andere specifiek voor bijvoorbeeld een magazine.