Het coronavirus (COVID-19) heeft Nederland flink in zijn greep. De overheid heeft een “intelligente lockdown” ingevoerd en zowel de economische- als sociale impact is gigantisch. Echter is er ook reden tot optimisme en kunnen we naar verwachting over een aantal weken iets versoepelde maatregelen verwachten. Tegelijkertijd spreekt de overheid ook van “een nieuwe 1,5 meter economie” (social distancing).
“We zullen met elkaar moeten zoeken naar het nieuwe normaal, in de 1,5-meter-samenleving.” – Mark Rutte
We moeten dus op een veilige manier de economie (zo goed als mogelijk) draaiende zien te houden, waarbij afstand tot elkaar bewaren belangrijk zal blijven. Als fotograaf kom ik echter vaak dichtbij de mensen. Wat betekent dat dus voor mijn business en hoe kan ik daar mee omgaan? Lees hier mijn voorspellingen en aanpak.
Productfotografie: weinig aan de hand
Laten we positief beginnen: bij productfotografie is er gelukkig niet zo veel aan de hand. Als productfotograaf werk ik meestal alleen met het product. Deze week heb ik nog gefotografeerd voor een vaste klant. Ik had hem verteld dat hij de producten bij de rolluik van mijn studio kon neerzetten zodat ik deze later zelf op kon halen. Ik heb de klant niet eens gezien maar hij was wel tevreden over het resultaat. Afstemmen kan natuurlijk gewoon digitaal a.d.h.v. moodboards en telefoongesprekken. Bij dit soort productshoots werk ik vaak met een assistent: handig maar niet noodzakelijk. Nu dus enkel nog alleen.
Portretfotografie: veel mogelijkheden
Daarnaast Ik schiet veel zakelijke portretten. Dit is één van de specialisaties die prima kan worden voortgezet met de juiste maatregelen. Normaliter schud ik als fotograaf de hand van iedere persoon die voor mij poseert (zijn er al snel 10-20 per week). Hier ga ik dus gewoon mee stoppen. Verder is het belangrijk om – minimaal – 1,5 meter afstand te bewaren. Vóór deze crisis was het voor mij al gebruikelijk om zo’n 2 meter afstand te bewaren. Dit kan ik dus gemakkelijk blijven hanteren of zelfs gemakkelijk vergroten naar 2,5-3 meter als klanten zich hier prettig bij voelen.
Wat voorlopig de grootste uitdaging is, is dat een hoop bedrijven hun personeel vanuit huis laten werken. Dan zijn portretten op locatie dus niet mogelijk. Als mensen straks – met nieuwe voorzorgsmaatregelen – weer bijeen gaan komen om te werken worden portretten ook weer mogelijk.
Eventfotografie: komende 12-24 maanden zéér beperkt
The big elephant in the room is met afstand de impact dat het virus heeft op de eventbranche. Voor mij heeft dit een behoorlijke impact voor mijn business aangezien ik ook veel doe aan zakelijke eventfotografie. Ik schat dat zakelijke events voor 20% van mijn totale omzet zorgen. Maar het kan veel erger: Nederland is namelijk een echt festivalland en telt veel fotografie die praktisch alleen events doen. Ik vrees dat voor dit probleem de komende 12-24 maanden niet echt een oplossing of tussenweg mogelijk zal zijn. Al heb ik wel vernomen dat mensen die goed zijn in video live-streamen nu erg druk zijn, dus ook daar liggen weer kansen.
Naast zakelijke events doe ik ook veel bruiloft fotografie. Het is zeer onzeker hoe dat zal gaan lopen. Ik heb mijn klanten in ieder geval beloofd dat annuleren bij mij kosteloos is en aanbetalingen niet nodig zijn. Als kans zie ik dat bruiloften “later” weer door zullen gaan, al zal het mogelijk wat kleinschaliger zijn en eventueel zonder de kwetsbare ouderen. Daarom ben ik van plan om bruiloften en ceremonies volledig met geluid en video te gaan registreren. Live-streamen kan ik eventueel ook aanbieden. Wederom liggen ook hier weer kansen, al is dit wel slechtste sector binnen fotografie op dit moment.
Exterieurs & dronebeelden: een hoop kansen
Denk hierbij aan foto’s t.b.v. sfeerimpressies van bedrijven, virtuele 360-graden tours, drone beelden etc. Deze sector kan zelfs groeien. Vaak is de drukte van een ruimte of gebied juist een nadeel voor het maken van foto’s van panden, terreinen etc. Bovendien: nu je niet meer goed naar bedrijven toe kunt is een virtuele rondleiding wellicht alternatief en dus een kans voor fotografen (zie ook dat meer musea virtuele tours zijn gaan aanbieden). Daarbij: nu is het lekker weer en staat alles in de bloei met een mooie strakblauwe lucht.
Toevallig sprak ik gisteren een fotografe die foto’s aan het maken was voor een makelaar. De makelaar zei dat hij het net zo druk had als ooit en de fotografe merkte er zelf ook weinig tot niks van. Fijn om ook wat positieve berichten te horen.
Video & animaties: veel mogelijkheden
Ik maak ook regelmatig videoproducties of schakel een vaste partner in voor animaties. De videoproducties waar ik mij of focus kunnen hoofdzakelijk gewoon doorgaan. Een kwestie van plannen: niet te veel mensen op de set (ik ben toch al gewend om veelal solo te werken) en voldoende afstand bewaren. Interviews worden veelal met één persoon tegelijk opgenomen. Sfeerbeelden en of zogeheten “B-roll” kunnen uit het archief komen, als stock worden aangekocht of alsof worden geschoten met de juiste mindset en creativiteit.
Over animaties: ik zie hier eigenlijk helemaal geen beperkingen. Eigenlijk kan alle afstemming over storyboard, design e.d. op afstand worden afgestemd. De beelden zijn meestal volledig digitaal, dus dat kan prima doorgaan. Ook hier weer: deze markt groeit en er liggen veel kansen juist in tijden waarbij mensen veel binnen blijven.
De maatregelen in een notendop
De filosofie achter de “1,5 meter economie” is simpel: het is een tussenweg of compromis tussen de huidige lockdown waarbij de economie (deels) stil is gevallen en de oude situatie, waarin alles nog kon. We gaan straks weer meer kunnen dan nu, maar dan met “1,5 meter maatregelen”. Denk aan terrassen die weer open gaan, maar dan met meer ruimte tussen alle tafels. Of voetbalstadia met steeds een lege rijd stoelen er tussen. Ideaal? Nee, maar wel beter dan hoe het nu is. En dat geldt ook voor de fotografie.
Samengevat lijkt het er op dat het er ongeveer als volgt uit gaat zien:
- Handen schudden kan echt niet meer.
- We gaan afstand tot elkaar bewaren: minimaal 1,5 meter.
- Groepsvorming en met name grote events worden voorlopig afgelast/uitgesteld.
- Thuiswerken zal nog steeds blijven, al gaan langzaam steeds meer mensen wel terug naar hun werk.
- Beschermende maatregelen zoals mondkapjes en desinfecterende handgels zullen waarschijnlijk nog normaler worden.
Als fotograaf kan ik hier grotendeels wel mee leven. Ik ga er van uit dat mijn vaste klanten net als ik ook staan te popelen om hier het beste van te maken. En dan zal je zien dat er eigenlijk nog best veel wél kan. Sterkte iedereen!
Ektor Tsolodimos
Ektor Tsolodimos is oprichter en eigenaar van Epsilon Studios. Je kunt zijn werk ook volgen via Instagram en LinkedIn.